2017-2018 Χρονιά Ευτροφίας!

Η καλή διατροφή στην παιδική ηλικία, ως γνωστόν, έχει πολλαπλά οφέλη για το παιδί,ένα εκ των οποίων φαίνεται να είναι και στην ακαδημαϊκή απόδοση.

Πληθώρα μελετών μέχρι σήμερα έχουν δείξει ότι μια ισορροπημένη διατροφή, πλήρης σε θρεπτικά συστατικά, σε συνδυασμό με τακτική σωματική δραστηριότητα, ενισχύει την απόδοση των παιδιών σε όλα τα επίπεδα:

  • Βελτιωμένες γνωστικές λειτουργίες (μνήμη, ικανότητα συγκέντρωσης, διάθεση)
  • Υψηλότερες επιδόσεις (βαθμοί στο σχολείο, σκορ σε τέστ κλπ)
  • Συνολικά καλύτερη εκπαιδευτική συμπεριφορά(ποσοστά παρακολούθησης και παρουσίες στα μαθήματα, μειωμένα συμπεριφορικά προβλήματα στο σχολείο κλπ)

 

Ποια συστατικά της διατροφής σχετίζονται με την απόδοση των μαθητών;

Ιδιαίτερη σημασία όσον αφορά την απόδοση στο διάβασμα φαίνεται να έχει το πρωινό. Η κατανάλωση πρωινού σχετίζεται με βελτιωμένη γνωστική λειτουργία (ιδιαίτερα μνήμη), μειωμένες απουσίες και βελτιωμένη διάθεση. Αντίθετα, η παράλειψή του φαίνεται να οδηγεί σε μειωμένη ετοιμότητα, προσοχή, επεξεργασία πολύπλοκων οπτικών μηνυμάτων και ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, η αποφυγή γλυκών και αναψυκτικών αλλά και συνολικά μια διατροφή με ποικιλία και επάρκεια σε θρεπτικά τρόφιμα σχετίζεται με καλύτερους βαθμούς στο σχολείο και συνολικά καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε την σημασία των σνακ: τα παιδιά, όντας συνήθως δραστήρια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, έχουν ανάγκη από ενέργεια σε τακτά χρονικά διαστήματα. Τα σνακ μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετική επιλογή, παρέχοντας στο παιδί ενέργεια και θρεπτικά συστατικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

 

Για όλους τους παραπάνω λόγους, το Κέντρο Ξένων Γλωσσών «Αγγελικής Αμπατάγγελου» σε συνεργασία με το Ευτροφία, θα υλοποιήσει πρόγραμμα διατροφής με στόχο να ενημερώσει τους γονείς των παιδιών πάνω σε θέματα διατροφής αλλά και να εκπαιδεύσει τα ίδια τα παιδιά σε αυτά μέσα από βιωματικές δραστηριότητες.

Σας περιμένουμε, λοιπόν, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς για να ανακαλύψουμε μαζί τον κόσμο της διατροφής!

 

Μαρκέλλα Συμεοπούλου& Μέμα Λαμπροπούλου

Κλινικοί Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι, MSc

Υπεύθυνοι διατροφικού εργαστηρίου Ευτροφία